Ιστορικό Υφαντουργείο Σ.Ε.Ν.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019-ΜΑΪΟΣ 2020

 

υπεύθυνη : Τσουρινάκη Σοφία, Τεχνολόγος  αρχαίων  υφασμάτων.

συμβολική συμμετοχή: 140 ευρώ ανά ενότητα.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΦΑΝΣΗΣ ΣΕ ΦΟΡΗΤΟ  ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΟΡΘΙΟ ΑΡΓΑΛΕΙΟ:

Ερευνάται μία ποικιλία τεχνικών ύφανσης για δύο μίτους. Η απλή λειτουργία του πλαισίου, που μοιάζει με τον όρθιο αργαλειό, προσφέρεται για τις ανισομερείς            τεχνικές, που επικρατεί το υφάδι. Ιστορικά οι τεχνικές έχουν εφαρμοστεί στα επίτοιχα υφάσματα της     αρχαιότητας, στα χαλιά, στα κιλίμια, αλλά και στα ελεύθερα έργα της νεότερης χωρογλυπτικής.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΦΑΝΣΗΣ ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ  ΑΡΓΑΛΕΙΟ ΜΕ 2, 4, 6 ή 8 ΜΙΤΑΡΙΑ:

Διδάσκεται το «ντύσιμο» του οριζόντιου αργαλειού: η προετοιμασία του νήματος (διάσιμο του στημονιού), το πέρασμά του από το χτένι και τα μιτάρια και  το τύλιγμα στο αντί του αργαλειού. Σε αργαλειούς εδάφους και επιτραπέζιους με δύο, τέσσερα, έξι ή οκτώ μιτάρια ερευνάται η «ευδαίμων» ποικιλία υφάνσεων της αρχαίας και σύγχρονης παραγωγής.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΦΙΚΗΣ ΝΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΦΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΖΩΙΚΑ ΥΛΙΚΑ:

Η πολύτιμη γνώση των χρωστικών ιδιοτήτων των φυτών μαρτυρείται αδιάσπαστη στις απεικονίσεις των κρόκων των μινωικών τοιχογραφιών, στους σωρούς της πολύτιμης κογχυλιακής  πορφύρας, που βρέθηκαν στα ελληνικά παράλια, στην πρότυπη συντεχνία ριζαροβαφέων στα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, στους ζεστούς χρωματισμούς των παραδοσιακών μας υφαντών. Στο εργαστήριο βαφικής διδάσκονται παραδοσιακές και σύγχρονες μέθοδοι βαφής και στερέωσης των χρωμάτων με φυτά του ελληνικού χώρου (ευκάλυπτο, πεύκο, κυπαρίσσι, βελανιδιά, ροδιά, ελιά, καρυδιά, μουριά, συκιά, αμυγδαλιά, μαργαρίτες, κρεμμυδόφυλλα, ριζάρι, σταφυλοϋάκινθο, ξυνίδα, σπάρτα κ.α.), καθώς και με εισαγόμενα υλικά, όπως χέννα, αγχούσα, μπακάμι, κρεμέζι, κογχενίλη, λουλάκι.

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΤΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΥΦΑΔΙΑ:

Θεωρητικές κι εργαστηριακές συναντήσεις όπου  ξετυλίγουμε το ύφασμα, το γνωρίζουμε και το αγαπάμε μελετώντας το περιβάλλον  που το γέννησε, τους ανθρώπους που το έφτιαξαν, τους μαγικούς και θρησκευτικούς συμβολισμούς που το σφράγισαν.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ:

Το Ιστορικό Υφαντουργείο του ΣΕΝ διασώζει ένα σπάνιο εργαλειακό εξοπλισμό του υφάσματος της προβιομηχανικής περιόδου. Στα πλαίσια των Δράσεων Πειραματικής Αρχαιολογίας θα παρουσιαστεί η ευδαίμων ποικιλία του υφαίνειν και θα ερευνηθούν μία σειρά κλωστικών και υφαντικών εργαλείων της προϊστορικής υφαντουργίας (ιστός με αγνύθεςχτένι σταθερού μίτου, καρτέλες), που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Οι συναντήσεις θα συνοδεύονται από προβολή διαφανειών.

 

 

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Comments are closed.