Ιστορικό Υφαντουργείο Σ.Ε.Ν.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018-ΜΑΪΟΣ 2019

 

υπεύθυνη : Τσουρινάκη Σοφία, Τεχνολόγος  αρχαίων  υφασμάτων.

συμβολική συμμετοχή: 140 ευρώ ανά ενότητα.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΦΑΝΣΗΣ ΣΕ ΦΟΡΗΤΟ  ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΟΡΘΙΟ ΑΡΓΑΛΕΙΟ:

Ερευνάται μία ποικιλία τεχνικών ύφανσης για δύο μίτους.

Η απλή λειτουργία του πλαισίου, που μοιάζει με τον όρθιο αργαλειό, προσφέρεται για τις ανισομερείς                   τεχνικές, που επικρατεί το υφάδι. Ιστορικά οι τεχνικές έχουν εφαρμοστεί στα επίτοιχα υφάσματα της     αρχαιότητας, στα χαλιά, στα κιλίμια, αλλά και στα ελεύθερα έργα της νεότερης χωρογλυπτικής.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΦΑΝΣΗΣ ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ  ΑΡΓΑΛΕΙΟ ΜΕ 2, 4, 6 ή 8 ΜΙΤΑΡΙΑ:

Διδάσκεται το «ντύσιμο» του οριζόντιου αργαλειού: η προετοιμασία του νήματος (διάσιμο του στημονιού), το πέρασμά του από το χτένι και τα μιτάρια και  το τύλιγμα στο αντί του αργαλειού. Σε αργαλειούς εδάφους και επιτραπέζιους με δύο, τέσσερα, έξι ή οκτώ μιτάρια ερευνάται η «ευδαίμων» ποικιλία υφάνσεων της αρχαίας και σύγχρονης παραγωγής.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΦΙΚΗΣ ΝΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΦΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΖΩΙΚΑ ΥΛΙΚΑ:

Η πολύτιμη γνώση των χρωστικών ιδιοτήτων των φυτών μαρτυρείται αδιάσπαστη στις απεικονίσεις των κρόκων των μινωικών τοιχογραφιών, στους σωρούς της πολύτιμης κογχυλιακής  πορφύρας, που βρέθηκαν στα ελληνικά παράλια, στην πρότυπη συντεχνία ριζαροβαφέων στα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, στους ζεστούς χρωματισμούς των παραδοσιακών μας υφαντών. Στο εργαστήριο βαφικής διδάσκονται παραδοσιακές και σύγχρονες μέθοδοι βαφής και στερέωσης των χρωμάτων με φυτά του ελληνικού χώρου (ευκάλυπτο, πεύκο, κυπαρίσσι, βελανιδιά, ροδιά, ελιά, καρυδιά, μουριά, συκιά, αμυγδαλιά, μαργαρίτες, κρεμμυδόφυλλα, ριζάρι, σταφυλοϋάκινθο, ξυνίδα, σπάρτα κ.α.), καθώς και με εισαγόμενα υλικά, όπως χέννα, αγχούσα, μπακάμι, κρεμέζι, κογχενίλη, λουλάκι.

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΝΙΕΣ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΦΙΚΗΣ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΗΜΑΤΩΝ  (ΤΕΧΝΙΚΕΣ SHIBORI, IKAT,   ΤΥΠΟΒΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΑΦΩΝ):

Ερευνώνται μία  ποικιλία σύγχρονων μεθόδων αλλά και  παραδοσιακών βαφών που γίνονται στην Ασία, την Ινδία και την Αφρική. Τα προς βαφή νήματα και υφάσματα (μεταξωτά, βαμβακερά, λινά ή συνθετικά) δένονται, διπλώνονται και περιτυλίγονται με διάφορους τρόπους ώστε να δημιουργηθεί μία ρέουσα, εικαστική εφαρμογή χρωμάτων και σχημάτων. Θα διδαχθούν επίσης μέθοδοι βαφικής μέσω ζύμωσης αλλά και τυποβαφικής με φυτά.

 

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΤΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΥΦΑΔΙΑ

Θεωρητικές κι εργαστηριακές συναντήσεις όπου  ξετυλίγουμε το ύφασμα, το γνωρίζουμε και το αγαπάμε μελετώντας το περιβάλλον  που το γέννησε, τους ανθρώπους που το έφτιαξαν, τους μαγικούς και θρησκευτικούς συμβολισμούς που το σφράγισαν.

 

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Comments are closed.