Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΚΟΜΠΟΔΕΤΙΚΗΣ

Η κομποδετική είναι μια πανάρχαια τεχνική «πλεξίματος» διακοσμητικών κόμπων με τα δάχτυλα, χωρίς  να χρησιμοποιούνται  βελόνες ή βελονάκια. Αρχικά χρησίμευε στο να στερεωθούν τα νήματα από τα στημόνια των υφαντών με καλαίσθητο τρόπο.

Στον τόπο μας η τεχνική απαντάται στην Κρήτη με την ονομασία «δεσιά».

Σε πολλές παραδόσεις μας βλέπει κανείς να συνδυάζεται το πρακτικό πνεύμα με την Τέχνη και η χρηστικότητα με την ομορφιά.

Η σφακιανή δεσιά είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Γεννήθηκε από το μεράκι των γυναικών από τα Σφακιά, οι οποίες θέλησαν, με περίτεχνους κόμπους που έκαναν με τα δάχτυλά τους, να στερεώσουν τις υφαντές πετσέτες τους.

Οι πετσέτες αυτές αποτελούσαν το πιο σημαντικό στοιχείο της προίκας κάθε κοπέλας. Στους γάμους και στις βαφτίσεις, η Σφακιανή γυναίκα δωρίζει από μια υφαντή πετσέτα στον προξενητή, τον παπά, τον κουμπάρο, τα αρσενικά ξαδέλφια, αλλά και σε πολλούς άλλους καλεσμένους. Η δεσιά προέκυψε ως μια ανάγκη καθώς το στημόνι έπρεπε να σταυρωθεί, αλλιώς θα έφευγε. Βέβαια, παλιά, έκαναν έναν κόμπο και τελείωνε. Κάποια γυναίκα όμως – την φαντάζομαι πολλές φορές – φαίνεται ότι έπαιξε με τις κλωστές και πλούτισε με την έμπνευσή της το τελείωμα της πετσέτας. Έτσι λοιπόν προέκυψε η περίτεχνη σφακιανή δεσιά.

Εδώ στον Σ.Ε.Ν. θέλοντας να διατηρήσουμε τη δεσιά προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την όμορφη τέχνη και σε άλλα λειτουργικά και διακοσμητικά αντικείμενα της εποχής μας (διακοσμητικά για το σπίτι, τσάντες, κοσμήματα, πίνακες κ.ά.). Γυρίζουμε στις ρίζες μας αλλά αυτή η επιστροφή πρέπει να γίνει με προσοχή και αγάπη.  Το ίδιο ισχύει και για τη μουσική, τον χορό και τις άλλες τέχνες. Αν μείνουμε αυστηρά προσκολλημένοι στην παράδοση η τεχνική θα καταλήξει στο μουσείο.

Το νήμα της κομποδετικής  ξετυλίγεται μέχρι σήμερα και δίνεται η δυνατότητα στους  χειροτέχνες δημιουργούς  οικοδομώντας   πάνω στην παράδοση και την ιστορία να εμπνεύσουν και να δημιουργήσουν έργα με καλαισθησία, μεράκι και ομορφιά.

This entry was posted in News. Bookmark the permalink.

Comments are closed.